Breaking News
Home / Libertatea de exprimare / Am luat o boală cu transmitere sexuală! Ce mă fac?
Publicitate

Am luat o boală cu transmitere sexuală! Ce mă fac?

Publicitate

unt Ana Maria. Numele nu este real, dar problema mea este cât se poate de reală. Am 18 ani încă neîmpliniți și cred că am luat o boală cu transmitere sexuală. Nu sunt sigură daca asta e și nu știu ce să mă fac! Nici nu poate fi vorba să le spun părinților: tata mă omoară dacă află, iar mama e plecată la muncă în Italia.

Publicitate

Cel mai tragic este faptul că nu m-am culcat decât cu un singur băiat. Este prietenul meu, cu 5 ani mai mare decât mine. Suntem împreună de 6 luni și îmi spune în fiecare zi că mă iubește. Mi se pare imposibil să mă mintă în față și îmi este teamă și rușine să-l întreb dacă a călcat strâmb. Sunt convinsă că lucrurile n-ar mai fi ca înainte dacă l-aș întreba ce se întâmplă. Pe de altă parte, nici măcar nu știu sigur dacă simptomele pe care le am chiar sunt de boală cu transmitere sexuală. Mi-e teamă că ar putea să mă suspecteze că eu m-am culcat cu altcineva. Ce mă fac??

loading...

Problema Anei-Maria este dublă: pe de o parte medicală, pe de altă parte o problemă de încredere.

Să le luăm pe rând:

Bolile cu transmitere sexuală din punct de vedere medical

loading...

În primul rând dacă ai scurgeri suspecte pe care nu le-ai mai avut niciodată, acest lucru ar trebui să te îngrijoreze. Dacă ai iritații, bășici sau te mănâncă în zona genitală, urinezi prea des și te doare la contactul sexual e cât se poate de posibil să fi luat o boală cu transmitere sexuală.

Multe femei habar nu au că au contactat una și neglijează apariția unor simptome foarte mult timp. Este greșit! Dacă rămâne netratată, o boală de acest tip poate antrena efecte deloc dorite, în timp. Cei mai expuși sunt tinerii care fac sex fără prezervativ. Nu, nu e nevoie să ai o sumedenie de iubiți sau iubite de-o noapte ca să iei boala! Se poate întâmpla să ai un partener unic dar care poate fi deja infectat – cu chlamydia, gonoreea, sifilis, herpes,  până la nenorocirea incurabilă care se cheamă SIDA –  ca să devii tu însuți bolnav.

Ana Maria, tu trebuie să mergi urgent la medic. O poți face de una singură și chiar îți recomandăm asta, dacă nu ai o prietenă apropiată pe al cărei ajutor te poate baza. Medicul îți va asigură o totală confidențialitate. Îți va fi examinată zona genitală și i se va cere să facă analize de urină, secreție și sânge. Numai doctorul specialist poate stabili dacă ai o boală cu transmitere sexual numită pe scurt BTS, și numai el îți poate da tratament cu antibiotice sau altă medicație, după caz.

Bolile cu transmitere sexuală din punct de vedere psihologic

Psihologii spun că mulți dintre cei care au boli mai grave cu transmitere sexuală experimentează sentimente de vină și de auto-blamare. O persoană cu BTS poate fi percepută de ceilalți sau chiar de ea însăși ca fiind murdară, lipsită de morală sau predispusă la comportamente sexuale periculoase.

Boala îți poate afecta stima de sine, dar și modul în care îți consideri relațiile sexuale după acest episod nefericit. Este posibil ca o neîncredere cronică să te urmărească și toate relațiile tale ulterioare să suporte tensiunea nedescărcată a unei asemenea situații. Cei care ascund boala o fac pentru a evita să-și compromită relațiile  cu ceilalți, dar suferă în tăcere, ceea ce poate avea urmări.

Când ai prieteni de nădejde suportul lor emoțional și social poate fi binefăcător.

Bucură-te de dragoste și sex, dar folosește prezervativul atunci când nu ești 100% sigur pe sănătatea partenerului.

Articol scris de Ada Chiriță

About ClickPolitic

Nu uitati sa distribuiti mai departe.... Va urez mult succes si La multi ani pe 2017

Check Also

Ai Vrea Sa Iti Faca Domnisoara Plinul? Cel mai tare angajat Rompetrol

Publicitate Ea este mai tare ca Jenifler Lopez sau Beyonce! Multi barbati au inceput sa …

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *